Jak nabrousit vrták?

Jak nabrousit vrták?

Nabrousit vrták není úplně tak jednoduché, jak se na první pohled zdá. Lidé z oboru tvrdí, že někteří z nás, se to prostě nikdy nenaučí. K nabroušení vrtáku je potřeba vlastnit cit, který se né úplně každému podaří naučit. Léta praxí se samozřejmě dá grif, který je potřeba k nabroušení vrtáků vylepšit. V téhle přiručce se vám pokusíme popsat pár kroků, který vám popíši, jak nabrousit vrták do železa pomocí kotoučové brusky bez přípravků na broušení či speciálních brusek na vrtáky. V domácích podmínkách doporučujeme brousit vrták do 10mm.

Tři zásadní rady pro správné broušení vrtáků

  • - Mít správný kotouč
  • - Dokonale znát geometrii broušeného vrtáku
  • - Dostatečné chlazení

Jaký mám vzít kotouč?


Doporučujeme dbát na kvalitu brusného kotouče a vyhnout se lacinému zboží, se kterým si moc nazabrousíte. Výběr kotouče má zásadní vliv na kvalitu ostří. Materiál, ze kterého je broušený vrták vyroben, nám určí hrubost kotouče. Na vrtáky do železa z rychlořezných ocelí použijeme jemný kotouč, naopak na vrtáky s hrotem z tvrdokovu musíme použít hrubý kotouč.


Dokonale nastudujte geometrii broušeného vrtáku

Pokud chcete mít při broušení vrtáku ty nejlepší výsledky, je potřeba důkladně znát geometrii broušeného vrtáku. Vrtáky na železo dělíme na dvě skupiny, a to, HSS-R a HSS-G. Každý vrták se skláda z těchto částí, vybroušení, jádro, příčné ostří, čelo, hřbet, hlavní ostří. Podívejte se na náš další článek, kde se dozvíte více o geometrií vrtáků. 

Při broušení opotřebovaného vrtáků nám jde o to, abychom co nejvíce napodobili jeho tvar. 

Nastudovali jsme tedy geometrii vrtáku a teď se konečně vrhneme na to, jak nabrousíme vrták. 

U broušení vrtáků do železa budeme klást vysoký důraz na příčné ostří. Při jeho broušení se příčné ostří ztenčuje. Při broušení vrtáku mějte po ruce nádobku se studenou vodou. Vrták průběžně ponořujte do vody. Při vyšších teplotách narušíme strukturu vrtáku a to nám razantně sníží životnost a efektivitu práce. Také se zbavíme miniaturních špón, které při broušení vrtáků vznikají, tyto špóny nám také můžou snadno deformovat ostří. Po broušení příčného ostří musíme následně podbrousit úhel hřbetu a to z důvodů toho, že se nám laicky řečeno zmenší prostor pro odvod třísek (mezi ostřím a materiálem) . Vrták by tudíž nemusel při vrtání dostatečně odvádět špony. Po celou dobu broušení nezapomínáme na chlazení a také na kontrolu souměrnosti. Při broušení kontrolujeme zda je hrot ostří souměrný. Nesouměrný vrták vrtá jednostraně a nepřesně. Dodržujte tedy souměrnost hrotu ostří, které můžeme kontrolovat šablonou nebo kontrolním měřidlem. Úhel hřbetu se liší v závislosti na materiálu, ze kterého je vrták vyroben, proto je nutné mít důkladně prostudovaný vrták, který brousíme. U tvrdších matriálů bývá úhel 6-9° u středně tvrdších vrtáků okolo 9-12° a u měkkého materiálů 12-18°.