Nůžky na živý plot - jaké vybrat?

Nůžky na živý plot jsou důležité pro každého, kdo má vlastní zahradu. Díky nim můžete udržovat svůj živý plot v kondici, jednou za čas ho esteticky ostříhat, nebo z něj vytvářet různé tvary. 

Typy nůžek na živé ploty

Na trhu najdete různé typy nůžek na živé ploty, které lze přizpůsobit Vašim preferencím a jejich účelu. V závislosti na tom, na co přesně je budeme potřebovat, se musíme rozhodnout, protože jednotlivé modely se od sebe v mnoha ohledech liší a každý z jejich typů bude vhodný pro jiný typ práce v zahradě.

Ruční nůžky

Klasický typ zahradních nůžek, který skvěle funguje v menších zahradách, kde není mnoho keřů k řezání. Díky konstrukci mohou být rozděleny do dvou typů v závislosti na tvaru čepele, tj. rovné a vlnité. 

Nůžky na živé ploty s rovnou čepelí jsou nejvhodnější pro prořezávání mladých keřů a měkkých výhonků.

Nůžky s vlnitými čepelemi budou užitečné při řezání živých plotů s tvrdšími a silnějšími větvemi. V obou těchto případech nezapomeňte nůžky dobře ostřit.

Elektrické nůžky

Elektrické nůžky jsou skvělým řešením pro ty, kteří mají vysoké, masivní živé ploty a vyžadují mnohem účinnější vybavení než ruční nůžky. Díky nim v krátkém čase dosáhneme vysoké efektivity a preciznosti práce při péči o živý plot. Nejčastěji voleným zařízením tohoto typu jsou právě elektrické nůžky, což je také ovlivněno hmotností zařízení, jeho jednoduchostí, kvalitou použití a tichým provozem. Mezi nevýhody však patří nezbytné připojení k elektřině, které může být problematické kvůli zamotanému kabelu. Dalším důležitým bezpečnostním problémem je, že byste neměli používat tyto nůžky k řezání mokrých rostlin, protože existuje riziko zkratu nebo úrazu elektrickým proudem.

Akumulátorové nůžky

Akumulátorové nůžky Vám umožní pracovat na velké ploše, aniž byste se museli pohybovat s prodlužovacím kabelem nebo neustále připojovat kabel k jiné bližší zásuvce. Nevýhodou AKU nůžek je omezená kapacita baterie, která vám umožní pracovat pouze asi 40-60 minut v závislosti na modelu zařízení a stavu baterie. Pokud máte v úmyslu používat nůžky mnohem déle, stojí za to přikoupit náhradní baterii.

Benzínové nůžky

Nejprofesionálnější nůžky na živé ploty a keře dostupné na trhu jsou vybaveny spalovacím motorem, který umožňuje mnohem delší pracovní dobu bez potřeby síťového napájení. Vzhledem k tomu, že se jedná o vysoce výkonné zařízení, používají ho hlavně odborníci. Navzdory vysoké kvalitě má zařízení také jisté nevýhody. Benzínové nůžky jsou poměrně hlučné a vytvářejí výfukové plyny, což může být nepříjemné pro okolní obyvatele. Jsou také obvykle mnohem těžší než jiné typy nůžek.

Co udělat před nákupem?

Než se rozhodneme pro nákup, měli bychom se zamyslet nad několika důležitými otázkami, které nám pomohou vybrat správný typ nůžek na živé ploty. Základním faktorem, který je třeba vzít v úvahu, je výkon, který čím větší je, tím efektivněji a rychleji bude zařízení pracovat a snadno se vyrovná s hustými, tvrdými větvemi.

Dále stojí za to věnovat pozornost tvaru a délce čepele, které zajišťují rychlejší a efektivnější řezání. Dalším faktorem je materiál, ze kterého je čepel vyrobena. Je také třeba připomenout, že nůžky by měly být vždy řádně naostřeny. 

Poslední důležitou věcí je hmotnost nůžek - je nejlepší, aby byly co nejlehčí, což zefektivní a ulehčí Vaši práci. Při zvažování, které nůžky na živé ploty zvolit, vezměte v úvahu naše tipy a najděte si to správné vybavení.