Co to je pasivace železa?

Pasivace železa neboli oxidace, se objevuje u různých produktů, používá se například na vrtáky do železa, závitníky, ale i na nože. Je populární mezi obráběcími nástroji i mezi nářadím. Laicky řečeno, jde o proces, kdy nanášením obalíme materiál vrstvou oxidu železa. Může vznikat samovolně, my se ale budeme zabývat řízenou pasivací.

Proč byste si měli vybrat produkty s černým oxidem?

Jedná se o vylepšenou variantu produktů, které nazýváme bez povlaku. Moderní doba přináší i moderní sofistikované povlaky, které mají lepší výsledky než výrobky, které prošli oxidací. Pasivace železa přináší levnější vylepšení se srovnáním s jinými povlaky a má hned několik výhod, a které to jsou?

Drasticky snižuje třeníVyšší životnostVyšší řezné rychlostiKorozivzdornějšíPoskytně lepší mazáníOdolné olejům a dalším škodlivým látkám

Výrobky, které prošli oxidací, mají lepší kluzné vlastnosti. Tudíž nám drasticky sníží tření mezi materiály a tak můžeme obrábět rychleji. Hlavní výhoda spočívá především v prodloužení životnosti a také zlepšenou odolnost proti korozi. Jsou tedy odolnější vůči vodě, která je hlavním zdrojem rzi. Tento povlak také umožňuje mnohem rychlejší čištění. Nemusíte bát, že by se škodlivé látky dostaly do kovového jádra a tak nemusíte trávit tolik času čištěním. Pasivace také poskytuje vašim nástrojům ostřejší a dlouhotrvající ostří, které se otupují méně, než běžné nástroje bez povlaku. Dlouhotrvající ostří, nám tedy zajistí vyšší přesnost a hlavně spolehlivost.