Gola sada aneb základ každé dílny

V tomto článku se detailně podíváme na základní prvek každé dílny, jedná se o hlavní výbavu každého kutila či profíka a tím je gola sada. Po přečtení budete mít kompletní informace o tom, jaké druhy gola sad na trhu můžete zakoupit, čím se liší, z jakého jsou materiálu a ukážeme si některé konkrétní sady nářadí v různých cenových kategoriích. 

Co je to gola sada?

Gola sada je vynikající sada nářadí, běžně uložená v praktickém plastovém nebo kovovém kufru. Obsahuje ráčnu, různé typy nástavců a další nářadí, které slouží k efektivnímu povolení šroubů. Díky své široké škále nástavců je to sada nářadí ,,první potřeby'' v případě kutilských úprav nebo při profesionální práci v dílně. Je zvláště užitečná při opravách automobilů, motorek nebo servisu jízdních kol. 

gola-sada

 

Druhy gola sad

1/4" Gola sada: Toto je nejmenší a nejjemnější verze gola sady, kde se čtyřhran velikosti 1/4 palce používá pro drobné šrouby. Je ideální pro montáž lehkých konstrukcí a drobných předmětů. 

3/8" Gola sada: Tato střední velikost gola sady se používá pro šrouby střední velikosti a je všestrannější než 1/4" verze. Hodí se pro běžné opravy a údržbu, jako je práce na autech, domácích spotřebičích a dalších konstrukcích.

1/2" Gola sada: Jedná se o větší variantu gola sady, která nabízí větší sílu a je určena pro silnější šrouby. Používá se především v opravárenských dílnách pro těžší úkoly, například při opravě vozidel, strojů a na stavbách.

3/4" a 1" Gola sady: Tyto jsou největší varianty gola sad a používají se pro extrémně velké a silné šrouby, které vyžadují velkou sílu a odolnost. Obvykle se využívají v průmyslovém prostředí nebo ve stavebnictví pro opravy velkých strojů, konstrukcí a nákladních vozidel.

Každá základní velikost gola sady má své specifické použití a může se lišit v závislosti na tom, na jakou práci je určena. Výběr správné velikosti gola sady závisí na konkrétních potřebách a typu prací, které budete provádět. Nejčastější variantou je kombinace ¼ a ½ gola sady, která je univerzální a pomůže vám ve většině případů. 

 

Velká nebo malá gola sada

Často se setkáváme s názvem malá a velká gola sada. Co to ovšem znamená a jaký je v nich rozdíl?

Počet nástavců a klíčů: Malá gola sada obvykle obsahuje omezený počet nástavců a klíčů, často zaměřených na základní použití a běžné šroubovací úkoly. Naopak velká gola sada může obsahovat mnohem více nástavců a klíčů, což umožní pokrýt širší rozsah velikostí a typů šroubů.

Rozsah velikostí: Malá gola sada obvykle obsahuje nástavce s menšími velikostmi, například 1/4" a 3/8". Tyto velikosti jsou vhodné pro lehké a středně velké šrouby. Velká gola sada může zahrnovat nástavce s většími velikostmi, jako je 1/2", 3/4" nebo 1", což umožňuje manipulovat s těžšími a většími šrouby.

Typy nástavců: Malá gola sada často zahrnuje základní typy nástavců, jako jsou šestihranné (šestihrané) ořechy a možná dvanáctihranné ořechy. Velká gola sada může obsahovat také další typy nástavců, například hvězdicové ořechy nebo speciální nástavce.

Použití: Malá gola sada je ideální pro běžné domácí opravy a lehčí údržbu, zatímco velká gola sada je vhodnější pro profesionální mechaniky nebo osoby, které potřebují pracovat s různými velikostmi šroubů a provádět širokou škálu oprav a údržby.

Mobilita: Malá gola sada bývá kompaktnější a snadněji přenosná, což ji činí ideální pro práci na místě, kde je potřeba nářadí s sebou nosit. Velká gola sada může být rozsáhlejší a těžší, což ji činí spíše vhodnou pro pevnou dílnu nebo místo s dlouhodobým použitím.

neo-gola-sada

Nejlepší gola sada aneb jak ji poznat

Podle čeho poznáte, jak kvalitní je nářadí a podle čeho vybírat?

Hlavním prvkem výběru je kvalita zpracování a výběr materiálu, který ovlivní pevnost a výdrž nářadí. 

Ocelové nástavce a klíče: Ocel je nejběžnějším materiálem pro výrobu nástavců a klíčů. Existuje mnoho různých typů oceli, ale obecně je vybrána ocel s vysokou pevností a tvrdostí, aby byly nástavce odolné proti opotřebení a prasknutí při velkém zatížení. Ocelové nástavce jsou často pokryty povlakem, jako je chrom nebo nikl, aby byly chráněny proti korozi.

Chrom-vanadiové oceli: Tento druh oceli je oblíbeným materiálem pro kvalitní nástavce a klíče. Obsahuje přídavek vanadu, který zvyšuje pevnost a tvrdost materiálu, což znamená, že nástavce vyrobené z této oceli jsou trvanlivější a odolnější proti opotřebení.

Hliníkové nástavce: Hliník je lehký materiál, což z nástavců a klíčů dělá snadnější a pohodlnější nástroje na manipulaci. Hliníkové nástavce jsou často používány pro práce, kde je důležité snížit celkovou hmotnost nářadí, například při práci ve výškách nebo při nošení nářadí na delší vzdálenosti.

 

Co obsahuje Gola sada?

Ukážeme si jaké nástroje naleznete v běžné gola sadě. Jejich výběr se liší podle toho, zda se bude jedna o malou nebo velkou sadu. U každé gola sady je vždy vypsáno, co je obsahem balení, abyste si vybrali takovou, která bude mít pro vás největší využití.

ořechy a nástavce

Ořechy a nástavce

Šestihranné (šestihrané) ořechy: Tento typ nástavce má šest hran a je nejběžnější v gola sadách. Používá se pro běžné čtyřhranné šrouby a je dostupný v různých velikostech podle velikosti čtyřhranu (1/4", 3/8", 1/2", atd.).

Dvanáctihranné (dvanáctiboké) ořechy: Tyto nástavce mají dvanáct hran a jsou také nazývány "dvanáctiboké násadové klíče". Mají lepší uchycení a přenos síly, což je užitečné pro šrouby s většími momenty nebo pro některé specifické aplikace.

Hvězdicové ořechy: Tyto nástavce mají tvar hvězdy a jsou známé jako "Torx" nebo "Hvězdicové násadové klíče". Jsou oblíbené pro pracovní úkony s elektronikou, počítači, a některými modely automobilů.

Čtyřhranné (čtyřhrané) ořechy: Tento typ ořechů má čtyři hraně, které umožňují snadnou manipulaci v těžko dostupných místech nebo při nutnosti větší přesnosti.

Speciální nástavce: Kromě výše zmíněných typů mohou gola sady obsahovat i speciální nástavce pro specifické úkoly, jako jsou například nástavce s kroužkem pro konkrétní typy šroubů nebo šroubovák s otvorem pro použití na nábojích a další speciální aplikace.

 

Ráčny

Některé sady nářadí mohou obsahovat více velikostí ráčen, aby pokryly širokou škálu potřeb. Ráčenec je obvykle označován podle velikosti hlavy, která určuje, jaké velikosti nástrčných klíčů jsou s ním kompatibilní. Speciální ráčny například s nastavitelným momentem, obvykle nebývají součástí běžné sady nářadí. 

1/4 palce: Menší ráčna vhodná pro jemné práce a drobné šrouby.

3/8 palce: Střední velikost ráčny, která je univerzálnější a hodí se pro běžné opravy a údržbu.

1/2 palce: Větší ráčna, která je schopná zvládnout větší zátěž a těžší úkoly.

3/4 palce a větší: Tyto velké ráčny jsou určeny pro těžké průmyslové aplikace nebo speciální úkoly.

 

Inbusy

Inbusové klíče (hovorově imbusové klíče) jsou nářadím, které slouží k utahování a povolování šroubů s inbusovou hlavou. Ta se vyznačuje tvarem šestihranného otvoru pro daný typ inbusu. Běžné velikosti inbusových klíčů jsou: 1,5 mm, 2 mm, 2,5 mm, 3 mm, 4 mm, 5 mm, 6 mm, 8 mm, 10 mm 

Existuje několik druhů inbusových klíčů.

Klasické inbusové klíče: Jedná se o nejběžnější typ inbusových klíčů, které mají na jednom konci šestihranný tvar.

Kulaté inbusové klíče: Tyto inbusové klíče mají kulatý tvar na jednom konci, což umožňuje snazší manipulaci v těžko dostupných místech

Kuličkové inbusové klíče: Tento typ inbusových klíčů má na jednom konci kuličku, což umožňuje použití klíče pod různými úhly.

Inbusové klíče s rukojetí: Mají na konci pevně připevněnou rukojeť, která usnadňuje manipulaci a poskytuje lepší páku při utahování nebo povolování šroubu.

sada-nářadí

Šroubováky

Šroubováky není potřeba déle představovat. V gola sadách naleznete většinou běžné a nejpoužívanější typy šroubováků. 

Plochý šroubovák: Má rovný konec a je určen pro šrouby s plochými štěrbinovými hlavami.

Křížový šroubovák: Má křížový tvar na konci a slouží pro šrouby s křížovou hlavou

Torxový šroubovák: Je vybaven šestihranným tvarovým profilem, který se hodí pro šrouby s hlavami ve tvaru hvězdičky (Torx)

 

Očka a ploché klíče

Existuje několik typů klíčů. Nejčastěji se používají ploché klíče nebo tzv. očkové klíče. Rozdíl a využití závisí na typu šroubu a hlavně jeho dostupnosti. Často bývá kombinace stejné velikosti s jednou stranou plochou a druhou v podobě očka.

 

Kufr na nářadí

Gola sady jsou umístěné v bytelných kufřících z tvrdého plastu, které se dobře zavírají, převážejí i skladují na sobě. Každý díl má svou pozici označenou, takže ho pokaždé snadno najdete a po skončení práce zase napevno umístíte na příslušnou pozici. Díky tomu se při manipulaci s gola sadou nástroje a nástavce nezpřehází a po otevření kufru vše drží na svém místě.

Materiál: Kufry na gola sady jsou často vyrobeny z odolných a lehkých materiálů, jako je plast nebo kov (obvykle hliník). Plastové kufry jsou lehké, odolné proti nárazům a cenově dostupné. Kufry z hliníku jsou lehčí než kovové, ale zároveň jsou pevnější a odolnější.

Kompatibilita: Kufry jsou navrženy tak, aby byly kompatibilní s konkrétní sadou nástavců a klíčů. Velikost a tvar kufry jsou optimalizovány pro uchování a uspořádání jednotlivých nástrojů, takže se vejdou přesně do kufru a nekloužou nebo se nehýbou během přenosu.

Většina kufrových sad má vnitřní příčky nebo oddělovače, které oddělují jednotlivé nástroje a nástavce. To pomáhá udržet nástroje dobře uspořádané a zabránit jejich míchání nebo poškození při přenosu.

kufr-na-nářadí

Gola sady NEO Tools

Připravili jsme pro vás výběr oblíbených gola sad z naší nabídky od značek NEO, Topex a TOP Tools v různých cenových skupinách.

Gola sady do 2000 Kč

Jsou určené pro občasné použití, vhodné pro domácí kutily. Sady často jsou menšího typu a jsou velmi dobře přenosné. Tím jsou vhodné i jako doplněk výbavy například do automobilu.

Gola sada Topex, ½ 21 dílů

 

Gola sada Top Tools 73 dílů, ¼ a ⅜ 

 

Gola sada Top Tools 53ks, ¼ a ½

 

Topex sada nářadí ½  56 dílů 

 

Gola sady do 3500 Kč

Tyto sady nářadí jsou již využitelné náročnější práci a časté využití. Jejich obsahem jsou všechny základní nástroje, které potřebujete. 

 

Gola sada NEO Tools ½ a ¼ 110 dílů

 

Gola sada NEO Tools ½ a ¼ 77 dílů 

 

Gola sady do 8 000 Kč

Tyto sady nářadí jsou již plně využitelné i pro každodenní práci a využití pro profesionály. Jejich obsahem jsou všechny běžné nástroje, které potřebujete. 

 

Gola sada NEO Tools ½ a ¼ 110 dílů

 

Sada nářadí NEO Tools pro elektrikáře ½ a ¼ 108 dílů

 

Gola sada NEO Tools ½ ¼ a ⅜ 233 dílů