Jakou gola sadu?

jakou gola sadu

Správný kutil, muž a o profesionálech raději ani nemluvím, vlastní gola sadu. Široký sortiment gola sad nám ztěžují výběr toho správného kufříku, který potřebujeme. Při výběru, bychom se měli sami sebe ptát na základní otázky, které jsou individuální. V tomto článku vám přiblížíme a poradíme jakou gola sadu zvolíme. 

Jakou gola sadu mám vybrat?

Než se pustíme do výběru zodpovězte si prvně na tyto otázky, které pomohou blíže specifikovat vaše preference.

Jak často jí budu používat?

Jasně, nemá cenu kupovat profi gola sadu, pokud jí potřebujete jen na příležitostné domácí práce. Ale toto pravidlo platí hlavně naopak. Pokud nástrčné klíče budu využívat na denním pořádku. Nedoporučujeme volit levné gola sady, které každodenní nápor povolování a utahování nevydrží moc dlouho. Pro profesionální použití doporučujeme komponenty v sadě vyráběné z CrV oceli (chrom vanadium).

U nás jsme výběr zjednodušili dle tříd. 

Profesionální třída a hobby třída. Hobby třídu doporučujeme jak pro kutilské práce, tak i do domácnosti na příležitostné použití. Samozřejmě náročný fanda do kutilství ocení i profi třídu. Ta se hodí do všech dílen, automobilových údržbářských a do dalších profesí.

Profi gola sady značky Neo Tools, mají potvrzenou kvalitu TÜV certifikátem a 25-ti letou zárukou od výrobce.

Na co budu toto nářadí využívat?

V tomhle odstavci vám přiblížíme velikosti a kde se s nimi můžete setkat. Je to taky jedna z hlavních otázek, jakou gola sadu budu potřebovat. Velikost gola sady se určuje dle jeho čtyřhranu. Čtyřhran najdeme na ráčně, a je to součást, kterým spojujeme hlavice (klíče, ořechy) s ráčnou. Na rozdíl od první otázky, která směřovala na spíše na náš sortiment, je tahle odpověď směřována globálně. Začneme od nejmenší velikosti.

Gola sada 1/4":
Známá také jako malá gola sada. Je to standardní sada, kterou najdeme v domácnosti i kutilských dílnách. Využívá se pro šrouby a matice do velikosti závitů M10. Hlavice v této sadě bývají ve velikostech 4-14mm. Takže pochopitelně nám v autodílně a v údržbářských koutcích stačit nebude. I když jako doplněk ke zbytku nářadí to špatná volba není.

Gola sada 1/2":
Tak to už je lepší volba. Tahle velikost patří mezi nejprodávanější, co se gola sad týče, alespoň v naší zemi. Pokud pořizujete sadu do údržbářského koutku nebo do vlastní dílny či na auto do garáže, můžeme jí jen doporučit. Protože má široké rozmezí hlavic v rozmezí většinou 8-32mm, ale setkáme se i s vyšší rozmezí až 36mm doporučujeme jí i na domácí práce. Vhodná je pro matice a šrouby se závitem do M22.

Gola sada 3/8":
Ideální pro údržbáře a na opravárenské práce. Tato velikost je tak zhruba na půl mezi 1/4" a 1/2". Má široké spektrum velikostí hlavic a to 6-24mm. Tato velikost v naší zemi nepatří mezi nejpoužívanější. Využívají se jak na menší, tak i větší šrouby a matice (M4-M14).

Gola sada 3/4":
Velikáni, používají se především pro opravu traktorů, kombajnů. Pro servis nákladních aut a dalších větších strojů. Ale pozor! Nepatří mezi největší! Rozmezí 18-50mm

Gola sada 1":
To je velikán mezi velikány. Jestli se setkáte s touhle sadou, tak jste borec. Používá se pro speciální aplikace. Nadměrné spoje a další tyto né moc všední práce. 41-80mm.

Kombinované:
Ano sady se také prodávají kombinované, či s adaptéry. Jeho výhoda spočívá v univerzálnosti.

Tak o velikostech jsme něco málo pověděli. Co je potřeba vědět dál? Dále se můžete zajímat o detaily. Které ale mají většinou vliv na pohodlnost při práci a další méně důležité aspekty jako je třeba design.

Co najdeme v gola sadách?

Součástí gola sady se liší od toho, jaké má nároky uživatel. V sadách samozřejmě nesmí chybět ráčna a hlavice a bity. Můžete také pořídit pouze ráčnu s nástrčnými klíči. Krom toho obsahují i různé nástavce a prodloužení, které nám usnadní práci na těžko dostupných místech. Pokud si pořizujete sadu, dbejte i na redukce uvnitř. Ty největší sady mívají často i nějaké to nářadí navíc, ale to se zeptejte sami, jestli je tato sada opravdu potřebná. co bych určitě doporučil je pořizování sady, ve které vím co je. Ano banální věc, ale někteří nepopisují obsah kufříku a často se pak spotřebitel diví, že mu tam něco chybí.

Rychlé rady při výběru na závěr!

> Třída kvality
> Obsah kufříku
> Kombinovatelnost
> Velikost 1/2 či 1/4 atd. 
> K čemu budu gola sadu používat?